----- Pastasoorten – spoord

Pastasoorten

Posted on januari 16, 2021 by spoord

Pasta is niet zomaar pasta. Pasta is verkrijgbaar in heel veel verschillende vormen, smaken, kleuren en wordt gemaakt en gecombineerd met veel verschillende ingrediënten. Daarom kun je pasta zien als een verzamelnaam voor Italiaans deeg dat gekookt moet worden en vaak gecombineerd wordt met lekkere sauzen.

 • Spaghetti 

Deze variant is misschien wel de bekendste onder de pastasoorten. Spaghetti kun je gebruiken voor bijna elk pasta recept. Deze lange, ronde pastaslierten worden in zowel dunne als dikkere varianten gemaakt. Daarom is de naam afhankelijk van de dikte. Zo noemen we hele dunne spaghetti ook wel spaghettini. Een erg lekker recept gemaakt met spaghetti is de klassieke spaghetti carbonara. 

 • Tagliatelle 

Pasta slierten in lintvormige repen noem we tagliatelle. Deze pasta wordt naast spaghetti ook veel gegeten en is erg geliefd. Tagliatelle kun je goed combineren met lichte tomatensauzen, vis en sauzen waar veel vlees in zit. Een tagliatelle is in de regel ongeveer 5mm breed.

 • Pappardelle 

Pappardelle zijn net als tagliatelle lintvormige pastaslierten. Het verschil tussen beide is de breedte: Pappardelle zijn een stuk breder dan tagliatelle, en daarom goed te gebruiken in combinatie met stevige rundvleessauzen. De pappardelle is ongeveer 1 cm tot 1,5 cm breed. Als je pappardelle gebruikt voor je pastagerecht, maak je een bordje pasta met een echte bite!  

 • Fettuccine

Ook de fettuccine valt in de familie van de brede pastaslierten. Het is het kleine broertje van de tagliatelle. Een makkelijke pastasoort die je voor heel veel pasta recepten kunt gebruiken. Een gemiddelde fettuccine is ongeveer 3mm breed. Fettuccine worden ook vaak gebruikt voor speciale pasta varianten.

 • Linguine 

In tegenstelling tot de fettuccine en pappardelle is de linguine een smallere variant binnen de pasta slierten familie. Omdat de linguine vaak maar 2 mm breed is, is het een pastasoort die je goed kunt gebruiken voor de lichte pastasauzen.

 • Capellini 

Een andere pasta uit de lintvormige familie is de capellini. Deze pastasoort is nog smaller dan de linguine en wordt vaak gecombineerd met zeevruchten en boterachtige sauzen. Vaak wordt een cappelini ook een chitarra genoemd. 

 • Fusilli, lang

Fusilli is een pastasoort in de vorm van een spiraal. De fusilli is bijna altijd een korte pastasoort. Een leuke variatie op de normale korte fusilli is onze lange fusilli. Lange fusilli kun je met veel sauzen combineren. Wil je wat variatie in je pastagerechten aanbrengen? Dan is de lange fusilli zeker het proberen waard.

 • Stringhette

Stringhette is een pastasoort die je zelden tegenkomt. Jammer, want het is een heerlijke pastavorm die je eigenlijk voor elke recept kunt gebruiken. Simpel gezegd is de stringhette een vierkante spaghetti.

 • Penne

Holle pasta buisjes met schuine uiteinden in een ribjasje noemen we penne. Een welbekende pastavariant die vaak met vele sauzen gecombineerd wordt. Lekker met tomatensauzen omdat de pastasaus in de buisjes gaat zitten. Zo wordt je pastagerecht nog lekkerder!

 • Casarecce

Deze pastasoort is ook hol maar niet gesloten. Het deeg is als het ware van buiten naar binnen gerold. Lekker met tomatensauzen.

 • Farfalle 

Ook farfalle zijn niet te missen als je zoekt naar een goede basis voor jouw Italiaanse gerecht. Farfalle zijn vlindervormig en kun je bijvoorbeeld goed gebruiken voor een heerlijke pastasalade.

 • Lumache 

De lumache pasta heeft de vorm van een slakkenhuis en ziet er daarom erg origineel uit. Lumache kun je lekker combineren met een hele dikke pastasaus zodat de holle ruimte van de pasta gevuld wordt met saus. Iets wat je pastagerecht alleen maar lekkerder maakt.

 • Reginette 

Reginette pasta is ook verkrijgbaar in een korte- en lange pastasoort. Reginette zijn kartelvormig. Een leuke variant voor in je favoriete pastagerecht.  

 • Tortiglioni

Deze holle, rechte buis is een mooie pasta soort met een schuine lijn over zich heen. Zie de tortiglioni als een soort grote penne. Zeker een aanrader voor dikke tomatensauzen.    

 • Rigatoni 

Rigationi zijn kort, hol en rond. Ongeveer net zo lang als een penne maar de diameter van de rigatoni is een stukje groter.

 • Canneloni

Canneloni zijn holle buisjes om te vullen. Bijvoorbeeld in een vegetarisch jasje met spinazie en ricotta, uit de oven met een laagje kaas!

 • Lasagne

De lasagne zelf kun je uiteraard niet vullen, maar de ovenschaal wel! Probeer naast de traditionele lasagne eens een variant met pompoen, pesto of zalm.

 • Gigantoni

De naam zegt het al: hij is giga! De gigantoni is hol maar plat, kort maar breed en ribbelig. Deze zou net als de canneloni (ronde lasagne buis) gevuld kunnen worden.

 • Conchiglioni

Hij heeft de vorm van een schelp en wordt daarom vaak gevuld: de cochiglioni. Een extra grote schelp die zorgt voor een extra lekkere bite.

 • Tortellini en ravioli

Tortellini en ravioli zijn zelf al gevuld met een heerlijke vulling en kun je zelf maken of zo kopen. De saus die je er mee combineert bepaal je zelf! Je geeft deze een frisse bite wanneer je hem garneert met wat rucola!

[psac_post_carousel show_date=”false” show_author=”false” show_comments=”false” show_category=”false” show_content=”false” sliderheight=”300″]

Meer verhalen
Ik ben een echt toetjes mens. Wat ik ook gegeten heb ik moet een toetje hebben en ijs…
X