----- Art of Building – spoord

Art of Building

Posted on mei 13, 2019 by spoord

Het bericht heet “Art of Building”, maar is het dat ook?

Aparte architectuur van over de hele wereld en zelfs in Nederland. Je vindt het lelijk of prachtig. Oordeel zelf!

Dancing house

Het Dansende Huis (Tancici dum) is gevestigd in Praag, Tsjechië en gebouwd tussen 1992-1996. Dit moderne, glazen gebouw wordt omgeven door historische architectuur. Dansende huis is ontworpen door de architecten Vlado Milunc en Frank O Gehry.

Alleen de bovenste verdieping van het Dansende huis is toegankelijk voor het publiek. Je zou het misschien verwachten, maar er is geen dancing in gevestigd; het is de thuisbasis van één van de grootste restaurants van de stad: Celeste Restaurant.

Zaanse Schans

Even wat bizarre architectuur uit eigen land. In het centrum van Zaandam is een hotel opgetrokken dat als het ware is opgebouwd uit de gevels van traditionele Zaanse huisjes. Het lijken 70 lossen huisjes, maar in de stapel bevinden zich 160 kamers, verdeeld over 11 verdiepingen. Het is uitgevoerd in vier kleuren Zaans groen.

Het gebouw is typische fusionarchitectuur: het heden wordt op inventieve en eigenzinnige wijze met het verleden verbonden. Het hotel is ontworpen door WAM architecten en is in 2010 opgeleverd.

The Crooked House

Dit gebouw heeft iets onwerkelijks, het lijkt op een surrealistisch schilderij of cartoon, maar het is een echt gebouw. Het is waarschijnlijk het meest gefotografeerde gebouw in Polen en het is gelegen in Rezydent winkelcentrum in de stad Sopot. Dit gebouw werd ontworpen door de Poolse architect Szotynscy Zaleski, die zich liet inspireren door de sprookjesachtige illustraties van Jan Marcin Szancer en de kunstwerken van Per Dahlberg. Een saillant detail aan dit buitengewone gebouw is het dak van blauw-groene geëmailleerde dakspanen, welke is ontworpen om de indruk van een draak te geven. Wanneer het gebouw ‘s-avonds wordt verlicht, ziet het er pas echt fantastisch en sprookjesachtig uit.

The Basket Building

Voor dit gebouw moet je naar Newark, Ohio, in de Verenigde Staten. Hier kun je genieten van ‘s werelds grootste mandvormige gebouw. Het is eigenlijk een kantoorgebouw en het herbergt het hoofdkwartier van Longaberger Basket Company. Dat verklaart de ongewone vorm. De man die dit bedrijf oprichtte, is Dave Longaberger. Hij verdient zijn brood met het fabriceren van picknickmanden en mandjes. Het gebouw is een nauwkeurige replica van een normaal winkelmandje en is nu één van de belangrijkste toeristische attracties van de stad. Het ontwerp is perfect en accuraat en alle details zijn bewaard gebleven. Zo heeft het gebouw twee handvatten, net als een gewone picknickmand. Deze handgrepen worden gedurende de wintermaanden voortdurend verwarmd om ijs- en sneeuwafzettingen te vermijden.

No Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer verhalen
Op een feestje van vrienden kregen we een lekker balletje in een heerlijk zoetzuur sausje. Ik was erg…
X