----- Strammer Max – spoord

Strammer Max

Posted on september 13, 2021 by spoord

Wat? Komt de uitsmijter uit Duitsland? Ja zeker! Het Duitse origineel – de Strammer Max dus – is oorspronkelijk een specialiteit uit de Saksische en Berlijnse keuken en vind je tegenwoordig in het hele land. Zowel thuis als in een eetcafé eten Duitsers graag een Strammer Max.

WAT IS EEN STRAMMER MAX PRECIES?

Zoals gezegd hebben wij de uitsmijter aan Duitsland te danken. Onze uitsmijter bestaat standaard uit twee boterhammen belegd met ham en kaas, met daarop twee spiegeleieren. Sommige mensen laten hierbij de kaas in de pan op de gebakken eieren smelten. Let wel: de dooiers moeten dus heel zijn, anders zijn het gebakken eieren. Als garnering de bekende blaadjes sla, tomaat en eventueel een augurkje. De Strammer Max in zijn oervorm bestond uit zuurdesembrood met rauwe ham. De twee sneetjes zuurdesembrood worden al dan niet gebakken in boter, bedekt met de rauwe ham en daaroverheen gaan twee spiegeleieren.

WAAR KOMT DE NAAM VANDAAN?

De naam van deze Duitse uitsmijter is stiekem een beetje ondeugend.  Max is bij onze Oosterburen een algemeen gebruikt eufemisme voor het mannelijk geslachtsdeel. Strammer lijkt op het Nederlandse woord stram, en dat is ook wat het betekent: stijf.  De term Strammer Max stamt 1920 en betekent dus ‘stijve penis’.  Het verwijst niet alleen naar het mannelijk geslachtsdeel in opgewonden toestand, maar ook naar potentieverhogende werking die eieren zouden hebben.

Meer verhalen
Taco's staan al lange tijd bij ons op het menu. Ik hou van de tacoschelpen maar de mannen…
X