Niets boven de klassiekers: ons hart gaat zowaar sneller slaan bij het nieuws dat de Zeeuwse mosselen er weer zijn.
Gerookt zijn mosselen ook heel lekker met een stukje stokbrood en kruidenboter
De Rookoven Oskar is uitgerust met een waterschaal die normaal gebruikt wordt om de temperatuur in de rookoven perfect onder controle te houden. Door zijn unieke vorm is de waterschaal ook perfect bruikbaar om er mosselen in klaar te maken. Plaats hem op de bovenste ring en je creëert je eigen mosselschaal. Het water komt ons al in de mond!
Het roken van de mosselen doen we met Lemon rookchips dit geeft een pittige citrusrook met een milde hint van fruit. Voor een delicaat stukje witte vis zijn citroen rookchips perfect geschikt, maar ze zijn eveneens perfect bruikbaar voor zeevruchten.
Details
2 personen
30 minuten
10 minuten
Ingredients
2 kilo mosselen
1 zakje mosselgroenten1 fles witte wijn
snufje zoutsnufje peper
handje verse dille
1 zakje lemon houtsnippers
Spoel de mosselen onder koud stromend water. Alle openstaande mosselen gooi je weg.
Week de citroen rookchips enkele uren vooraf in water.
Zet de rookoven aan met houtskool. Wij hebben een firestarter.
Plaats de waterschaal in zijn houder op de bovenste haken.
Vul de waterschaal met de gespoelde mosselen, mosselgroenten.
Kruid de mosselen met wat peper, zout en dille en giet er een flinke scheut witte wijn bij.
Sluit nu de roker en gooi de geweekte rookchips op de houtskool.
De luchttoevoer zet je boven en onderaan open zodat je een temperatuur van ongeveer 150° krijgt.
Mosselen hebben niet zo lang nodig, dus controleer tijdig en roer ze even om.
Als de mosselen mooi open staan (na ongeveer 10 minuten), zijn ze klaar om te serveren.
Serveer met wat stokbrood , perfect als hapje of als fingerfood!
Doety is eigenaar van Spoord.nl, dapper achter haar laptop met koffie en een sigaret. Soms impulsief in het echte leven. Een creatieve georganiseerde chaoot met een man, 2 jongens – die altijd om haar moeten lachen – een bullmastiff, 3 katten en een e-bike.
Doety is CEO en allround manager bij de Spoor Company en werkt daarnaast als vrijwilliger.
No Comments